Rješenje

Velika različitost korisnih funkcija i programa na vašoj AEG pećnici unaprijedit će vaše iskustvo pripreme jela. U nastavku možete pronaći pregled različitih funkcija i simbola kako biste najbolje iskoristili svoju pećnicu.
Različite AEG pećnice mogu imati različite funkcije i programe. Također, nazivi funkcija i simboli mogu se razlikovati ovisno o modelu. Provjerite koje funkcije i simboli odgovaraju vašem modelu pećnice.
Svakodnevna priprema jela
Najčešće korištene funkcije kuhanja i opis svake od njih navedeni su u nastavku. Također su navedene preporuke o tome zašto i kako najbolje koristiti svaku funkciju kako bi se osigurali optimalni rezultati.
 | Tradicionalno kuhanje (gornji i donji grijač)
Za svakodnevnu pripremu jela na jednoj razini. Za sve od složenaca do pekarskih proizvoda.
Preporučena upotreba:
- Upotrebljavajte samo jednu razinu kako bi se toplina ravnomjerno rasporedila iznad i ispod jela. Upotrebom dodatne razine sprječava se širenje topline
|
 | Kuhanje samo ventilatorom
Za svakodnevnu pripremu jela na do tri razine u isto vrijeme. Ventilator uzrokuje kruženje vrućeg zraka tako da se namirnice ravnomjerno peku bez miješanja mirisa.
Preporučena upotreba:
- Temperaturu namjestite na 20 ºC manje nego kod uobičajenog kuhanja
|
 | Vlažno pečenje ventilatorom
Za lagane i meke rezultate prilikom pečenja na jednoj razini. Dobro za kolače, kekse i slatke pekarske proizvode. Štedi energiju iskorištavanjem preostale topline.
Preporučena upotreba:
- Držite vrata zatvorenima kako bi se sačuvala vlažnost
|
 | Donje grijanje
Ravnomjerno zapecite donju stranu jela. Dobro za pizze i pite, zapeći kolač ili quiche.
Preporučena upotreba:
- Upotrijebite donju razinu pećnice
|
 | Grill (Full Grill)
Ravnomjerno ispecite ili dodatno zapecite povrće i meso kao na roštilju.
Preporučena upotreba:
- Upotrijebite gornju razinu pećnice
|
 | Turbo Grill
Pecite veće komade mesa ili peradi s kostima za mekane rezultate i hrskavu koricu. Zahvaljujući kombinaciji vrućeg zraka i gornjeg grijanja, namirnice su ravnomjerno zapečene sa svih strana.
Preporučena upotreba:
- Upotrijebite srednju ili donju razinu pećnice
- Upotrijebite sondu za hranu za najbolje pečeno meso
|
 | Zapečena jela
Lagano zapecite vrh na jelima poput lazanja ili gratiniranog krumpira za hrskavu koricu izvana i kremastu unutrašnjost.
Preporučena upotreba:
- Upotrijebite srednju razinu pećnice
|
Kuhanje na pari
Kuhanjem na pari podignite svoja jela na višu razinu. Od peradi i pekarskih proizvoda do kremastih slastica i složenaca, očuvajte mekoću i vlagu svega što pripremate. Ako je vaša pećnica opremljena funkcijom kuhanja na pari, naučite kako ju upotrebljavati u nastavku.
 | Steamify®
Za svakodnevno kuhanje na pari. Pećnica automatski prilagođava razinu pare na temelju odabira temperature. Kuhanjem na pari čuvaju se hranjive tvari, a okusi još više dolaze do izražaja u svemu što pripremate.
Preporučena upotreba:
Saznajte više o upotrebi funkcije Steamify®. |
 | Vlažnost
Mekano i sočno meso ili perad te hrskava, sjajna korica na kruhu ili pekarskim proizvodima postižu se zahvaljujući kombinaciji vrućeg zraka i pare. Ovisno o modelu pećnice, možete na raspolaganju imati do četiri razine vlažnosti za pripremu jela.
Dostupne su četiri razine vlažnosti:
-
Niska: za složence, perad ili meso
-
Srednja: za gulaš s rebrima ili pečena rebarca, kruh ili tijesto od slatkog kvasca
-
Visoka: za osjetljivija jela kao što su kreme, pudinzi, paštete ili riba
-
Puni intenzitet pare: kombinacija pare i vrućine. Za povrće, perad, meso i složence
Saznajte više o kuhanju na pari. |
 | Podgrijavanje parom
Nježno podgrijte jela i zadržite najbolji okus i teksturu. Za podgrijavanje ostataka i osvježavanje kruha ili pekarskih proizvoda starih jedan dan. Podgrijavanjem parom sprječava se isušivanje površine namirnica.
Preporučena upotreba:
Saznajte više o upotrebi funkcije Podgrijavanje parom. |
 | SteamBake / Kuhanje samo ventilatorom PLUS
Ravnomjerno pecite kruh mekan iznutra i hrskav izvana s povremenim mlazovima pare. Za sve vrste pečenog tijesta. |
 | Pečenje kruha
Ravnomjerno pecite kruh mekan iznutra i hrskav izvana s povremenim mlazovima pare. Za sve vrste pečenog tijesta.
Saznajte više o pečenju kruha s upotrebom pare. |
 | Jogurt
Za kremasti i gusti jogurt pripremljen kod kuće.
Preporučena upotreba:
- Dulje upotrebljavajte paru za kiseliji okus
|
 | Sous Vide
Kuhajte na precizno određenoj temperaturi u vakuumski zatvorenim vrećicama za najbolji okus i teksturu povrća, ribe, peradi ili mesa.
Saznajte više o kuhanju tehnikom Sous Vide . |
Priprema
Vaša pećnica može biti opremljena praktičnim funkcijama koje vam omogućuju uštedu vremena i što jednostavniji proces pripreme jela od pećnice do stola. Odmrzavanje namirnica nikad nije bilo brže ili jednostavnije. Zagrijte tanjure prije posluživanja i stvorite restoranski ugođaj u vlastitom domu. Održavajte jelo toplim dok se drugi dio obroka priprema ili morate pričekati s posluživanjem.
 | Odmrzavanje
Nježno odmrznite zamrznutu hranu kako bi zadržala najbolji okus. Ventilator ravnomjerno raspoređuje zrak zbog čega je vrijeme odmrzavanja upola kraće u usporedbi s odmrzavanjem na sobnoj temperaturi.
Preporučena upotreba:
- Upotrijebite srednju razinu pećnice
- Za najbolje rezultate uklonite hranu iz ambalaže i stavite u vatrostalnu posudu
|
 | Održavanje topline
Za održavanje kuhanog jela toplim i spremnim za posluživanje. Pećnica održava stalnu temperaturu kako se hrana ne bi prekuhala ili prepekla. |
 | Grijanje tanjura
Lagano zagrijte tanjure prije posluživanja.
Preporučena upotreba:
- Ako su tanjuri naslagani jedni na druge, okrenite ih svakih nekoliko minuta kako bi se toplina ravnomjerno rasporedila
|
Posebne funkcije
Vaša pećnica može biti opremljena funkcijama za pripremu određenih specijaliteta kod kuće. Bez napora pripremite pizzu kao iz pizzerije, očuvajte voće i povrće, stavite tijesto da se diže i pripremajte recepte za sporo kuhanje uz Posebne funkcije.
 | Pizza
Ravnomjerno ispecite tijesto s hrskavom koricom. Za pizzu, quiche, tart ili pitu.
Preporučena upotreba:
Saznajte više o Pizza funkciji. |
 | Čuvanje namirnica
Konzervirajte sočno voće i povrće na niskim temperaturama.
Preporučena upotreba:
- Upotrijebite donju razinu pećnice
- Za najbolje rezultate upotrijebite staklenke s hermetičkim poklopcem. Izbjegavajte upotrebu staklenki s twist off poklopcem i metalne konzerve
- Pazite da se staklenke u pećnici ne dodiruju
|
 | Sporo kuhanje/pečenje
Pripremajte hranu na nižim temperaturama i s duljim vremenom kuhanja/pečenja kako biste očuvali hranjive tvari i dobili mekane rezultate. Dobro za variva ili prsa. |
 | Dizanje tijesta
Omogućuje dizanje tijesta zahvaljujući stalnoj temperaturi i vlažnosti prije pečenja. Možete upotrijebiti manju količinu kvasca za postizanje dobrih rezultat u jedan do dva sata, ovisno o sastojcima tijesta.
Preporučena upotreba:
- Upotrijebite donju razinu pećnice
- Nije potrebno pokrivati tijesto
- Izbjegavajte dulje dizanje
|
Za više informacija o modelu svoje pećnice provjerite korisnički priručnik.
Svoj korisnički priručnik možete pronaći ovdje.